Thursday, 8 March 2012

Muhasabah Diri....

Ingatan dan pesanan untuk diri ini dan semua...
1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walau bagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis- majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.
3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab kerana bahasa Arab yang betul itu adalah satu-satunya syiar Islam.
4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara, sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.
5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu rasmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.
9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslimin yang ditemui kerana asas gerakan dakwah kita ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.
10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

dari petikan: 10 wasiat Imam As-Syahid Hassan Al-Banna...


insyaallah, semoga menjadi pegangan diri ini...
2 comments:

 1. Nadia,

  Tahniah kerana telah memulakan blog. Satu muhasabah diri - bagus. Mungkin boleh tambah lagi cetusan dari anda.

  Untuk post kedua, cuba buat berkenaan persembahan minggu lepas. Gunakan teknik "Print Screen" untuk menunjukkan langkah-langkah dalam menghasilkan fungsi Microsoft Word.

  Teruskan usaha anda.

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum wrth,

  Saya faiz junior akak fep,sy tertarik dgn tulisan yang akak tulis dan kekemasan blog..tetapi sy ingin bertanya kepada akak bagaimana hendak membuat widget back to top button..terima kasih

  ReplyDelete